• Język Polski
  • English
Korzyści stosowania: SIL – Org
  • Krzem przyczynia się do zwiększonego pobierania przez rośliny potasu i wapnia przez zmniejszenie mobilności glinu
  • Przyczynia się do wzrostu masy korzeniowej roślin (u kukurydzy do 30%) co w warunkach suszy zwiększa odporność roślin
  • Zwiększa syntezę barwników asymilujących w tym chlorofilu co zwiększa wydajność fotosyntezy
  • Powoduje wysycenie ścian komórkowych związkami krzemu przy synergii z potasem, powoduje zwiększenie twardości i sztywności nadziemnych części roślin i odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Krzem akumulowany w ścianach komórkowych tworzy bariery ochronne przed chorobami (utrudniony przerost strzępek grzyba) i szkodnikami ( uszkodzenie aparatu gębowego szkodnika i zmniejszenie ich płodności).
  • Wpływa na polimeryzację cytoplazmy (uwadnianie i żelowanie) przez co wzrasta odporność na niskie temperatury
  • Katalizuje związki taninowe i fenolowe o właściwościach grzybobójczych
  • Koordynuje reakcje obronne roślin przez wywołanie sygnałów stresowych (synteza kwasu salicowego, jaśminowego i etylenu)
  • Krzem łagodzi toksyczność metali ciężkich oraz reguluje saldo składników niedoboru fosforu i nadmiaru azotu
  • Regeneruje rośliny po uszkodzeniach spowodowanych pestycydami
  • Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy, cukrów i karotenu
  • Przyczynia się do zwiększenia koncentracji cukru w buraku cukrowym
  • Przyczynia się do wzrostu wydajność oleju z nasion rzepaku
  • Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku
  • Poprawia w początkowej fazie wzrostu wigor roślin kukurydzy

Dojazd do nas